värk.

Mässan
att vandra runt på mässan med pappa var trevligt. Väldigt stort där inne, tyvärr betyder stort också väldigt mkt gående. Jag tänkte inte så mkt på det innan, förträngde väl men hade iaf med mig så jag kunde byta till MBT-skor, vilket var guld. Särskilt sekunderna då man byter från vanliga till MBT, det är som att kliva upp på en fjäder. Fast tyvärr blir det ändå tungt och ont efter någon timme för mig vilket fall.
Nedan kan du läsa om MBT-skorna:

Från hårda, platta underlag till mjuk, naturlig mark

MBT bygger på den enkla och självklara principen med “naturlig instabilitet” – tillståndet vi upplever när vi går barfota på mjuka, varierande underlag som t.ex. sand eller mossa. Att gå på detta sätt är både mycket behagligt och samtidigt en utmaning för hela kroppen. Kroppens stabiliserande muskelsystem aktiveras för att upprätthålla jämvikt och balans. 

Människokroppen har under årtusenden anpassats till att gå och stå på naturligt variationsrika underlag. Idag går vi plötsligt genom livet på hård betong, enformig asfalt och stumma golv. Den brist på variation som detta innebär gör att kroppens stabiliserande muskler försvagas och tappar i funktion. Hållning och gångmönster ändras och kan medföra negativ belastning på rygg och leder.

Funktion både när du står och går

MBT aktiverar och stärker kroppens stabiliserande muskelsystem – små lednära muskler som fungerar som kroppens "naturliga stötdämpare".11 Hemligheten med MBT ligger i den patenterade sulans unika konstruktion. Sulans olika komponenter samverkar för att skapa en naturlig instabilitet som kroppen reagerar på med små automatiska rörelser för att upprätthålla jämvikt och balans. Träningseffekten kan liknas vid lågintensiv träning på balansplatta. Hela kroppens hållnings- och balansmuskulatur aktiveras, muskler i säte6 mage och rygg4 stärks. MBT hjälper kroppen hitta tillbaka till en upprätt hållning och ett avslappnat, naturligt gångmönster6;12 samtidigt som man får avlastning för leder2;6;7 och rygg6. MBT kan hjälpa vid knä-1;2 och ryggproblem3;4, nackspänningar5 och ledsmärtor 6;7. MBT ger ökad spänst och fasthet åt lår- och sätesmuskler8samt ökar förbränningen i stående9 och vid långsam löpning10 i jämförelse med vanliga skor.

Succéprodukten med vetenskapligt erkännande

Den positiva påverkan av MBT har inte bara upplevts av miljontals nöjda användare världen över, den har också belagts i internationella vetenskapliga studier. Med stöd i det ständigt växande antalet studier rekommenderas MBT av sjukgymnaster, läkare, kiropraktorer, naprapater, och träningsexperter.

Du kan själv ta del av det vetenskapliga arbetet som bedrivs kring MBT. Klicka på länkarna nedan för att komma till vår sida med studier. Om du önskar ytterligare information, var vänlig kontakta oss.

1 Nigg et al. 2006 a
2 Andriacchi et al. 2008
3 Nigg et al. 2007
4 Jørgensen 2006
5 Smolenski et al. 2008
6 Vernon et al. 2004
7 Nigg et al 2006 b
8 Linde & Stegen 2005
9 Hoppeler et al. 2008
10 Müller 2007
11 Nigg et al. 2008
12 Nigg et al. 2009

 

MBT skiljer sig helt från vanliga skor.

  • sulan är rundad istället för platt.
  • den är instabil istället för stabil.
  • den aktiverar muskler istället för att passivisera.
  • den har en positiv verkan för hela kroppen.

Kort sagt: MBT är raka motsatsen till vanliga skor.

 

MBT aktiverar hela kroppen!

 

 

 

Källa: http://se.mbt.com/Home/Benefits.aspx



 

En önskan.

Nu till våren skulle jag gärna ha ett par sådana här MBT-skor.

ja, eller liknande, iaf vita. Skulle kännas fräscht, de andra jag har vilket är exakt likadana som de svarta på bilderna ovan, känns nu gamla efter några år. Å eftersom jag haft dem året runt (inget val) så behöver de bytas ut!! Får väl se hur det blir, känns som ngt väldigt viktigt att göra iaf, för att ha så lite ont och må så bra som möjligt. Värken påverkar ju tyvärr humöret en del, det är inte kul att ha ont, blir lite ledsen när man har så ont och lätt blir så stel efter ha suttit stilla i så unga år.

När jag var hos reumatologen tryckte han på dessa punkter, och frågade massa frågor. Jag hade ont på i princip alla och de flesta av symptomen stämde in. det var därför och då när hans gissning var Fibromyalgi som han skrev remiss till smärtkliniken på St:Görans som jag ska till  i April här i Stockholm. Skööönt, äntligen kommer jag att få träffa en läkare som förstår och är specialiserad för just detta. Du kan nedan läsa om sjukdomen från en hemsida jag hittade när jag surfade runt på nätet. Väldigt bra, sanningsenlig sådan.

Triggerpunkter hos fibromyalgiker + mer fakta.

Vanliga symtom vid fibromyalgi
Värk på många ställen som flyttar omkring
Trötthet/kraftlöshet
Dålig sömn, vaknar inte utvilad
Morgonstelhet
Problem med närminnet
Koncentrationsproblem
Yrsel
Huvudvärk
Humörsvängningar "kort stubin"
Stresskänslig
Domningar
Problem med slemhinnor i ögon, mun, näsa och underliv
Svullnadskänsla
Luktkänslighet
Ljudkänslighet
Feberkänsla
Colon irritable symtom (problem med tarmen)
Täta vattenkastningar
Tillfälliga hjärtrytmsrubbningar
Illamående
Kroppsklåda
Vadkramper, särskilt nattetid
Ofrivilliga muskelryckningar
Nedstämdhet kopplad till värkintensiteten
Dimsyn
Kalla fingrar och tår
Infektionskänslighet, särskilt herpesvirus
Diffusa hudreaktioner

Egna kommentarer: Många av de som har fibromyalgi, har några av dessa symtom förutom all värk. Jag har bl.a. problem med magen i bland hård ibland diarré . Ofta också illamående och värk i magen, jag har också ofta huvudvärk, morgonstelhet, sömnproblem (vissa nätter sover jag inte alls och vissa kan jag sova 12-14 timmar och ändå vara jättetrött, fumlig är jag ofta, det går åt mycket porslin. När jag ska läsa, eller handarbeta får jag ofta dimsyn, ögonen svider och tåras och det blir svårt att se klart . 

Behandling
Det finns idag inte någon riktigt bra behandling mot fibromyalgi
Först men inte minst viktigt är att få träffa en bra läkare som har kunskap om sjukdomen. Mot värken ges ofta tramodol mediciner. Dessutom ger man mediciner för att hjälpa patienten att få en bättre sömn. B12 och folsyra provas också som behandling (blodprovet för B12 visar normalt) vid en del läkarmottagningar med gott resultat på många patienter. Tyvärr så reagerar vi inte lika på medicinerna så ofta får man prova sig fram till en lämplig medicinering. Man kan också få remiss till sjukgymnast och vatten gymnastik i varm vatten bassäng. Tillsist är det mycket viktigt att man själv lär sig om sin sjukdom, vad man blir sämre eller bättre av. För gärna dagbok då det är svårt att komma ihåg vad man gjorde för några dagar sen. Många är överrörliga och måste då tänka på att ej ta ut rörelserna för mycket vid träning. 

Hälften av de som fått diagnosen fibromyalgi har någon form av allergi, nickelallergi är mycket vanligt. För att minska nickelallergi symtomen bör man tänka på att äta rätt.

En lista på några av de vanliga livsmedel man undvika om man har nickelallergi
kakao, mörk choklad, torkade baljväxter (ärtor, bönor, linser)   havregryn, müsli, mandlar, nötter, jordnötter, torkad frukt, skaldjur, hallon, broccoli, spenat m.fl.

Slut kommentarer: Glöm bort de flesta "måsten", sluta bry dig om oväsentligheter.  Försök att bara göra det du mår bra av och ta alla saker som måste göras i små, små bitar. Då kan livet bli något så när drägligt att leva.


Här kommer  ännu en lista med fibromyalgi symtom och det äringen uppbyggande läsning för nästan allt kan angripas
1 . Värk i hela kroppen, såväl höger som vänster sida. Konstant daglig värk och/eller smärta vid väderomslag eller vid för hög aktivering av kroppens muskler när man ansträngt sig.
2. Nedsatt muskelstyrka. Man orkar ej utföra samma rörelser som friska människor. Enstaka eller upprepande rörelser resulterar i trötthet i muskulaturen efter en kort tid. Svårighet att utföra saker med armarna ovanför axelhöjd.
3. ömma punkter, som vid beröring och tryck upplevs mycket smärtsamma.
4. Trötthet. Dels allmän trötthet och dels muskulär trötthet. Känsla av att aldrig vara utsövd.
5. Sömnproblem. Svårt att somna och man vaknar ofta under natten på grund av värk och stelhet. Den djupa REM-sömnen är störd.
6. Problem vid väderväxlingar. Kyla, blåst, regn eller fuktig värme ger ofta ökade smärtor, likt krampsmärtor. Vid låg luftfuktighet och lågt lufttryck reagerar musklerna med värk
7. Yrsel. Vaknar man med huvudvärk och yrsel är det ofta fibromyalgi.
8. Morgonstelhet. Det kan ta en till flera timmar innan stelheten går över även när man suttit stilla en längre tid.
9. Domningar och stickningar i muskulaturen, speciellt nattetid
10. Olika magsymtom. -buller och körningar i magen. Omväxlande hård och lös avföring, även kallad "colon irritable". Man är mer känslig för gasbildande föda. Stress och oro förvärrar symtomen.
11. Bröstsmärtor, hjärtinfarktsmärta eller kärlkrampsmärta. Det är en smärta som känns som om den strålar ut i ryggen och armarna och/eller efter ena sidan. Detta ger ofta ångest, man kanske t.om åker in till akuten för att förvissa sig om att det inte är hjärtinfarkt.
12. Ländryggsproblem. Ofta debuterar fibromyalgi sjukdomen med ryggbesvär av olika slag. Det kan vara ischias, ryggskott, diskbråck, SRS(= Segmentell Rörelsesmärta), överrörlighet i ryggen eller nackbesvär.
13. Huvudvärk. Två typer huvudvärk är vanliga. Dels den som strålar upp mot nacken, pannan och käkarna, dels en som är dov pulserande över hjässan och pannan.
14. Svullnadskänsla i fingrar och tår. Denna svullnad kan man oftast inte se med blotta ögat.
15. lnfluensa liknande symtom. Frysningar, svettningar, feberkänsla och tilltagande värk i kroppen. Detta fenomen uppstår nästan alltid vid väderomslag.
16. Fumlighet. Den drabbade tappar saker, glömmer lätt och är klumpig i största allmänhet.
17. Infektionskänslighet. Man har lått att få infektioner av alla typer.
18. Rayonards symtom. Fingrarna blir vita och blåfärgade och smärtor . uppstår och förekommer vid kallt klimat.
19. Oro och stress. Inaktivitet och enbart vila förvärrar smärtorna.
20. Bruxism. Ihopbitande av tänderna med gnissel och vanemässigt motande.
21. Störd funktion i underkäken.
22. Smärtsamma och oregelbundna menstruationer.
23. Vätskeansamling i kroppen.
24. Onormal smärta i huden.
25. Hudrodnad. Eksem av olika slag samt allergier mot pollen och astma finns hos 50-65% av fibromyalgikerna.
26. Förhårdnader, torr hy och torra slemhinnor (även i underlivet), där svampväxt ofta får grogrund.
27. Dimsyn. Trötthet i ögonen gör det svårt att läsa och att fästa blicken.
28. Muskelspänning, speciellt närmast bålen.
29. Allodynia, d v s nedsatt muskelkraft hos hjärtat.
30. Skakningar och darrningar.
31. Det yttre (Perifera) sympatiska nervsystemet är onormalt.
32. Humörförändringar såsom aggressivitet, lätt för att gråta och kort stubin.
33. Rastlöshet, ångest och depressioner.
34. Smärtor under fötterna som gör det svårt att gå.
35. SiccSyndrom; d v s nedsatt sekretion (utsöndring) i tår- och spottkörtlar samt i nässlemhinnan. Detta kallas också Sjögrens Syndrom.
36. Ljud- och Ljuskänslighet.
37. Livedo reticularis (nätliknande missfärgning av huden). Hud-/skinnpåsar, liknande rött fiskenät med blå eller lila fläckar framträder synligt på huden.
38. Godartade knutor och knölar, förekommer lite varstans på kroppen t ex i halsen och under armarna.
39. Högt respektive lågt blodtryck.
40. Tungt att andas. Hugg i bröstet vid inandning.
41. Ökad känslighet för lukter resulterar ofta i illamående.
42. Nedsatt sexualdrift.
43. Metallsmak i munnen.
44. Ansiktssmärtor och huvudvärk. Smärtor från halsmuskulaturen samt nervsmärtor nedanför örat och mellan nacke och bakhuvud. Ansiktssmärtorna kan komma från tuggmusklerna runt käkleden och käkbenet.
45. Täta vattenkastningar. 


Förslag på bra läkare:
Skellefteå området Torsten Bergstedt Smärtläkare
Stockholmsområdet: Björn Bragge´ Smärtläkare
Skåne området: Birger Fager Docent på Laurenttiikliniken i Lund
Ystad området: Robert Ohlin Professor    
Linköpings området: KG Henriksson Docent

 

Källa: http://images.google.com/imgres?imgurl=http://hem.passagen.se/roankast/sjukdomar/images/triggerpunkter.jpg&imgrefurl=http://hem.passagen.se/roankast/sjukdomar/fibromyalgi.htm&usg=__FhCqI5N06aP7iZwSKPcsd36ogYM=&h=396&w=534&sz=26&hl=sv&start=35&sig2=i0CuE7sBIjUhPC8ixRRM_w&um=1&itbs=1&tbnid=OMsCJHjHFj1VFM:&tbnh=98&tbnw=132&prev=/images%3Fq%3Dv%25C3%25A4rk%26start%3D18%26um%3D1%26hl%3Dsv%26client%3Dsafari%26sa%3DN%26rls%3Den%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1&ei=0PGtS7_7N8WS-gbaru2UDQ

 


Natten, måste hålla i.

 

Tog timmar och åter timmar i natt att somna efter de där timmarna gående o stående. Aj aj, vänster sida var helt fucked up, vänster fot, vad, lår och höft. Å vad det värkte när jag skulle försöka sova... shit. Vaknade ganska outvilad... men bara att kliva upp när man har gäster i huset. Så klart vaknade jag med magont också, satan. Värken var dock bättre på morgonen, mkt bättre. Men jag lovar, jag ser INTE fram emot en dag på stan. Pappa sa att vi behöver ju inte gå så mkt och sätta oss o fika ngnstans ist. Men fortfarande, att bara ta sig ned för trapporna och ner till garaget är en bra bit för min idiotiska kropp så vi får väl se. De blir ju alltid en del gå i stan vare sig man vill eller inte.. jaja, hälrigt o veta att man ska ut i kväll också, eller är det väl bara o ställa in det. Fast jag vill verkligen träffa Ester så måste försöka o hålla i.

 


 

KRAAM Miizen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0