Dagens sång.

Renata Scotto finns med i Lista över operasångare. Står bara röstläget dock, vilket är sopran. Hon har sjungit tillsammans med bland annat Pavarotti. Tyckte det var en bra text med så ni kan se lite handling.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_operasångare

Angela Gheorghiu, född 7 september 1965AdjudRumänien, är en rumänsk operasångare. Sedan hon gjorde sin professionella debut 1990 har hon som sopran sjungit vidMetropolitan OperaNew YorkRoyal Opera HouseLondonWiener StaatsoperWien och La ScalaMilano. Gheorghiu är knuten till skivbolagen EMI och Decca.

www.wikipedia.se
LEGENDEN

Maria Callas, egentligen Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos, grekiska Μαρία Καλογεροπούλου, född 2 december 1923Brooklyn,New YorkUSA, död 16 september 1977ParisFrankrike, var en grekisk-amerikansk operasångerska (sopran) med bred repertoar, från dramatiska roller som Giacomo Puccinis Turandot till koloraturroller som Amina i Vincenzo Bellinis Sömngångerskan vilket gav henne smeknamnet La Divina.

Hon föddes i Brooklyn av grekiska föräldrar. När hon var 15 år flyttade hon tillsammans med sin mor och sin syster till AtenGrekland. Hon studerade på Musikkonservatoriet och gjorde redan som 19-åring rollen som Tosca på Operan i Aten och två år senare gestaltade hon Leonora i Beethovens opera Fildelio på samma scen.1947 sjöng hon La Gioconda på utomhusarenan i Verona under dirigenten Tullio Serafin, därefter följde engagemang i Italien och i Argentina innan hon väl kom att sjunga på det eftertraktade La ScalaMilano; första gången 1950 då Callas ersatte den då mer välkända sopranen Renata Tebaldi i Verdis Aida, men året därpå fick hon så öppna säsongen på La Scala i rollen som Elena i Verdis Den sicilianska aftonsången. Därefter följde såväl klassiska verk som La Traviata som mer sällan spelade bel canto verk som Donizetts Anna Bolena. Callas kom också att sjunga i USA i New York 1956, där hon så småningom hamnade i en konflikt med Mets chef Rudolf Bing, vidare Chicago Lyric där hon för övrigt efter en föreställning av Puccinis Madame Butterfly förödmjukades med att motta en stämning från en tidigare agent när hon gick av scenen. Runt 1960 lämnade hon i stort sett operascenen och kom att undervisa på Juilliard i New York i s k master class form.

Maria Callas var en mångsidig sångerska vars framträdanden präglades av intensiv röstanvändning och djup inlevelse på scenen. Till hennes mest kända roller hör flera belcantohjältinnor som Norma (i Norma), LuciaLucia di LammermoorAminaSömgångerskan och Rossina iBarberaren i Sevilla. Hon var även känd för mer koloraturistiska roller som Violetta i La Traviata och tyngre roller, t.ex. Medea och Tosca. Hon sjöng även ett par mezzosopranroller (t.ex. Carmen). Hennes ofta använda duettpartner Giuseppe di Stefano sa vid en intervju att han tyckte att Maria Callas "sjöng som en man", vilket kanske kan anses stå i stark kontrast till hennes grekiska lärarinna, koloratursopranen Elvira Hidalgo, som sjöng ljust och inte särdeles kraftfullt. Samtidigt ska man komma ihåg att Callas under en och samma vecka sjöngBrünhilde (Ragnarök) och Elvira (Puritanerna); från Wagners tyngd till Bellinis koloraturer.

Maria Callas var under ett antal år gift med en italiensk man som hon träffade 1947; Giovanni Battista Meneghini. Hon valde dock 1966 att återta sitt grekiska medborgarskap och då grekisk rätt ansåg att äktenskap skulle ingås i den grekiska kyrkan för att gälla, kom hennes äktenskap ingånget med Meneghini i Italien att anses som ogiltigt. Skälet till brytningen med Meneghini var att Callas förälskat sig iAristoteles Onassis, en grekisk affärsman på vars yacht Christina hon och hennes man tillbringat ett par veckor tillsammans med Onassis och andra gäster såsom Winston Churchill sommaren 1959. Dock kom Callas aldrig att gifta sig med Onassis, utan han valde att gifta sig med Jacqueline Kennedy.

Maria Callas drog sig tillbaka mer och mer från scenen och henne framträdanden blev mer och mer sällsynta efter 1960. Hon medverkade i en stumfilm regisserad av Pasolini; Medea. I början av 70-talet genomförde hon en konsertturné tillsammans med den Sicilienfödda tenoren Giuseppe Di Stefano. Den sista konserten gavs i Japan. Maria Callas avled i sitt hem i Paris på Avenue George Mandel den 16 spetember 1977 som en följd av hjärtproblem och hennes aska ströddes efter hennes egen önskan i det Egeiska havet.

Maria Callas utgjorde även den verkliga förebilden för Hergés Tintin-karaktär Bianca Castafiore.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maria_Callas



Sången

Har gått och trallat på den här sången idag så nu hamnar den här med tre olika sångerskor. Det roliga med när jag går och nynnar ngnting är att Björnen börjar nynna efter ett tag då han också, han tänker nog inte så mkt på det själv, det bara blir så tror jag :)  hih, fiin ;) Hur som så Har suttit och lyssnat på sången på youtube idag, flera gånger med flera olika kända sångerskor. Dessa var de jag föll för till sist iaf... Den första mycket för man kunde se texten bäst där, men visst är även den bra, den andra och tredje valde jag med hjärta, de tilltalade mig mest och bäst. Maria är ju en legend, helt underbar sådan. Å som följd av mitt sökande av Angela på nätet så funderar jag på att gå och se Angela ngn gång framöver, tror inte Björnen skulle tacka nej heller. Operasångerskor sjunger inte bara helt otroligt, de är även otroooligt vackra.. inte sant?

Mycket Nöje!
KRAAM
Miizen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0